Vývoj nářečí na Opavsku - Orbanová, Lucie (2007)
Na základě dotazníku byl získán nářeční materiál u staré a mladé generace v Opavě, v obcích Háj ve Slezsku a Stěbořice. Na jeho základě byla porovnána mluva obou generací v rovině hláskoslovné, tvaroslovné a lexikální. Magisterská práce je doplněna nářečními ukázkami.