Optimistický postoj k životu jako kognitivní styl - Bek, Vojtěch (2007)
V práci se v teoretické části zaměřuji na vymezení kognitivních stylů, se zvláštním důrazem na tzv. heuristickou/algoritmickou orientaci, dále na vědecké pojetí optimismu, kde popisuji koncept tzv. dispozičního optimismu a optimistického vysvětlovacího stylu. Poukazuji také na propojenost optimismu/pesimismu, kognitivního stylu a způsobu zvládání náročných životních situací. Zabývám se i dalšími aspekty optimismu a pesimismu. Součástí práce je i stručné vymezení cirkadiánních rytmů a tzv. diurnální preference. V empirické části práce jsem se zaměřil na zjištění úrovně optimismu/pesimismu, kognitivního stylu heuristická/algoritmická orientace a diurnální preference u vybraného výzkumného souboru, kterým byla skupina 119 vysokoškolských studentů. Na základě provedeného výzkumu bylo zjištěno, že dva testy používané k určení míry optimismu (LOT-R a AASQ) v našich podmínkách nekorelují, tzn. že neměří stejné charakteristiky. Dále se podařilo zjistit, že existuje rozdíl mezi optimisty a pesi