Člověk a víra v kramářských písních - Lhotecká, Jitka (2007)
Kramářské písně odrážejí názory a představy lidí o světě, proto jsou důležitým svědectvím o životě minulých generací. Úroveň textů závisela jednak na vzdělání, nadání a schopnostech autora, ale také na požadavcích a představách recipienta. Písně odrážely především způsob vnímání tématu lidového posluchače či čtenáře. Navíc autor mnohdy přebíral a zpracovával zprávy z druhé ruky. Téma víry bylo v kramářských písních velmi časté. Cílem práce je postihnout náboženské kramářské písně především po stránce tematické. K analýze nám poslouží několik edic kramářských písní a také dosud nevydané staré tisky (uložené v MZK). Analytická část se opírá o historické poznatky o barokních slavnostech, které nás uvádí do problematiky kultu svatých, poutních míst a celkového vnímání náboženství lidovými vrstvami v době barokní. Bůh (chceme-li náboženství) byl pro lid jediným pevným bodem, o něž se mohl opřít. Kult svatých umožňoval zakotvení lidí v tradici svých otců. Z těchto zdrojů náboženské kramářské