Současný stav mluvy u mladé a starší generace na Hranicku - Živná, Barbora (2007)
V závěrečné diplomové práce jsem popsala současný stav mluvy u mladé a starší generace na Hranicku. Tato lokalita je zařazována do moravsko-slovenských nářečí, respektive do jejich severní okrajové oblasti. K uvedeným výsledkům jsem došla na základě rozboru vlastního výzkumu založeného na sběru jazykového materiálu (dotazníky: gramatická a lexikální část, přepisy skutečných promluv). Výzkum probíhal v Hranicích a v nedaleké Stříteži nad Ludinou. Primárně jsem porovnávala mladší obyvatele města se staršími obyvateli města a mladší obyvatele vesnice se staršími obyvateli vesnice, čímž jsem se snažila nastínit vývoj nářečí v obou lokalitách. Srovnání jsem podrobila i obě věkové skupiny (mladší měšťany s mladšími vesničany a starší měšťany se staršími vesničany). Tím jsem chtěla upozornit zejména na fakt, že se dialekt postupně vytrácí nejen z mluvy obyvatel města, ale ještě výrazněji z vyjadřování mladších vesničanů, přičemž bývá nahrazován převážně lexikem a gramatickými formami.