Základní faktory determinující postoj učitelů ke vzdělávání rozumově nadaných žáků - Vaňková, Helena (2007)
V první části diplomové práce se autorka zabývá všeobecným úvodem do problematiky nadání, popisuje jednotlivé modely nadání, strukturu nadání, charakteristiky nadaných dětí i učitelů nadaných dětí a možnosti identifikace nadaných dětí. Také se zabývá problémy, které nadání doprovází a postojem učitelů k nadaným žákům. Ve druhé části práce je prezentován výzkum provedený na vzorku českých učitelů. Cílem tohoto výzkumu bylo zjistit postoje učitelů k nadaným a percepci konkrétního nadaného žáka. Autorka také analyzuje, které osobnostní či demografické proměnné tyto faktory a tuto percepci ovlivňují. Závěrem jsou výsledky výzkumu diskutovány v širší perspektivě a navrženy další směry možného výzkumu.