Zvládanie záťaže u dlhodobo nezamestnaných - Zahurančík, Ján (2007)
Táto práca sa zaoberá zvládaním záťaže u dlhodobo nezamestnaných starších ľudí, ktorí sú na trhu práce často považovaní za rizikovú skupinu. Na základe našich praktických skúseností s touto cieľovou skupinou sme sa rozhodli preskúmať vplyv umiestnenia kontroly (Locus of Control), špecifického umiestnenia kontroly (Work Locus of Control) a temperamentových osobnostných charakteristík (v pojatí Eysencka) na spôsob správania dlhodobo nezamestnaných v záťažových situáciách. Výskumný súbor tvorili osoby, ktorých priemerná dĺžka nezamestnanosti predstavovala 33,6 mesiacov (N = 89, 60 žien a 29 mužov, priemerný vek 51 rokov). Z výsledkov vyplynulo, že všeobecný i špecifický externalizmus je v našom výskumnom súbore spojený s používaním negatívnych copingových stratégií a s nepoužívaním pozitívnych copingových stratégií. Z temperamentových osobnostných vlastností ovplyvňuje správanie v záťažovej situácii extraverzia, ktorá je spojená s používaním pozitívnych copingových stratégií a nepoužívaní.