Krize identity ve třetím věku - Dam, Kalpalata (2007)
Pro vymezení pojmu "krize identity ve třetím věku" jsou zkoumány předchozí krize v adolescenci a ve středním věku. Dalším zdrojem, o který se výzkum opírá, jsou literárně-filozofická díla, popisující daná období. Na základě jejich rozboru jsem našla v každém krizovém období určité znaky, které se buď opakují, anebo jsou zcela specifické jen pro jedno z těchto tří období. V současné době se stále zvyšuje věk, kterého se lidé dožívají. Tím se vytváří delší třetí věk, postproduktivní, který je novým životním obdobím, se kterým se musí vyrovnat jak jedinec, tak i společnost. Krize ve třetím věku se stává dalším důležitým životním předělem, protože pro smysluplné naplnění životního období po odchodu z činného života je třeba vystavění nové identity.