Imaginativní schopnosti a jejich vztah ke kreativitě - Žahourová, Ivana, 1982- (2007)
Imaginativní schopnosti a jejich vztah ke kreativitě Diplomová práce je zaměřena na teoretické souvislosti a empirické ověření vztahu imaginativních schopností a tvořivosti. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak se liší úroveň imaginativních schopností a úroveň tvořivosti u studentů matematické a výtvarné školy. Teoretická část pojednává o problematice imaginace a tvořivosti z hlediska možných přístupů, teoretických východisek, vymezuje vztah ke kognitivním funkcím. Jsou uvedeny starší i současné koncepce, dosavadní výzkumy vztahu imaginace a tvořivosti, základní přehled diagnostických metod. Dále tato část obsahuje popis nové koncepce vizuálně kognitivního stylu Spatial versus object visualizers (předmětoví versus prostoroví vizualisté). Empirická část se zabývá analýzou úrovně imaginativních schopností a úrovní tvořivého myšlení studentů s odlišným studijním zaměřením. Začíná představením cílů výzkumu, formulací hypotéz, charakteristikou zkoumaného souboru a použitých diagnostic.