EIDHR a šíření lidských práv - Hofírková, Veronika; Smekal, Hubert, 1979-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (2007)
Šíření lidských práv a demokracie patří mezi součásti zahraniční politiky EU. EU ve snaze prosazovat lidská práva a demokracii ve světě zřídila Evropskou iniciativu pro demokracii a lidská práva. Cílem práce je popsat historii a fungování EIDHR a zjistit, zda-li se jedná o úspěšný nástroj, což je v závěru práce potvrzeno. V další části práce je představena budoucnost EIDHR, kdy má být modifikována Tématickým programem.
Promotion of human rights and democracy is part of the aims of common foreign policy. EU founded the European Initiative for democracy and human rights to promote human rights and democracy in the third countries. The aim of the thesis is to describe the history and functions of the EIDHR and to find out, whether it is a successful instrument, which is affirmed in the conclusion. Another part introduces the future of the EIDHR, while it will be modified by the Thematic programme.
Vedoucí práce: Hubert Smekal
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007
Keywords: Evropská unie; demokracie; lidská práva; zahraniční politika; democracy; foreign policy; human rights; bakalářské práce