Priority české zahraniční politiky vůči EU v souvislosti s předsednictvím Radě EU - Soukup, Lukáš (2007)
Tato diplomová práce se zabývá českou zahraniční politikou vůči EU s ohledem na české Předsednictví Radě EU v roce 2009. Cílem práce je identifikace zájmů ČR vůči EU a z nich vycházejících priorit pro výkon Předsednictví. Práce je rozdělena čtyři části. V první části jsou představeny východiska a metody výzkumu. Ve druhé části je popsána cesta ČR do EU a analyzovány priority vlád ČR vůči EU. Pomocí SWOT analýzy ČR jsou identifikovány zájmy a priority ČR vůči EU. Tyto zájmy a priority jsou rozděleny do tří kategorií: bezpečnostní, ekonomické a ostatní. Třetí část se zabývá Předsednictvím Rady EU, jeho rolí a funkcemi. Je analyzován vládní návrh priorit českého Předsednictví a předloženo jeho srovnání s výstupy SWOT analýzy. Poslední čtvrtá část je zhodnocením výsledků tohoto výzkumu.