Postavení nadaného žáka ve školní třídě - Novotná, Magdalena (2007)
Cílem práce je poukázat na sociální postavení nadaného žáka ve třídě. Náš výzkum reaguje na nedostatek studií v této oblasti. Výzkumu se zúčastnilo celkem 281 dětí od 1. do 5. třídy ze zlínských základních škol. Z toho 15 dětí bylo dříve označeno psychology jako nadané. Pro zjištění sociální pozice ve třídě jsme použili Braunovy dotazníky B - 3 a B - 4 a Walshovu sociometrii třídního kolektivu. Zjistili jsme, že nadané děti zaujímají ve třídě často extrémní pozice. Nadanému dítěti je nejvíce přisuzován status opomíjeného jedince (40 %) a zavrženého jedince (26,7 %). Nadaní se do dění ve třídě příliš nezapojují, od spolužáků cítí spíše netoleranci, celkově třídu hodnotí méně pozitivně než ostatní, ale i přesto jsou ve třídě spokojené a do školy se těší.