Životní spokojenost a fungování rodin s tělesně postiženým dítětem - Binarová, Monika, 1983- (2007)
Název práce zní Životní spokojenost a fungování rodin s tělesně postiženým dítětem. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a výzkumné, každá z nich obsahuje po pěti kapitolách. Teoretická část zahrnuje vysvětlení pojmu životní spokojenost a popis faktorů životní spokojenost ovlivňujících, charakteristiku života rodin s tělesně postiženým dítětem, seznámení se s termínem rodinné fungování a s charakteristikami rodin funkčních a dysfunkčních či vhled do problematiky rodinného stresu a jeho zvládání a s tímto související rodinné resilience. Výzkumná část je zaměřena na zkoumání životní spokojenosti, fungování, rodinné hardiness a způsobu života rodin s tělesně postiženým dítětem. Výzkum probíhal formou návštěv těchto rodin v jejich přirozeném prostředí. Důraz v jeho rámci byl kladen na kvalitativní metodologii, tedy rozhovory, pozorování a návštěvy rodin, z kvantitativních metod byla použita Škála rodinného prostředí, Dotazník životní spokojenosti a Family Hardiness Index. Zjistili