Postavy próz Jaroslava Havlíčka jako součást a oběti jeho disfunkčního fikčního světa - Procházková, Eva (2007)
Tato diplomová práce si klade za cíl poukázat na opomíjené aspekty v próze Jaroslava Havlíčka. Jde především o postižení disfunkčního charakteru autorova fikčního světa, kterého si všímám zejména v těchto oblastech - v zobrazení pokřivené rodiny a v koncepci maloměsta jako deformujícícho mikrosvěta přetvářky a pseudotradic. V závěru práce mám na zřeteli postižení nejdůležitějších styčných bodů Havlíčkovy tvorby s existencialismem, jehož základní kategorie - smrt Boha, sebeprojekt, sebevražda atd. - jsou v textu šířeji interpretovány ve vztahu k autorovu dílu.