Výchovné styly rodičů u dětí se specifickými vzdělávacími potřebami - Kostková, Lucie (2007)
Cílem této práce je zkoumat výchovné přístupy rodičů, mající děti se specifickými vzdělávacími potřebami. Konkrétně se jedná o rodiče dětí nadaných, dyslektických a nadaných dyslektiků. Výzkumným nástrojem byl Parent child relationship inventory, který byl v České republice použit poprvé. Je složen ze 7 obsahových škál. Jedná se o škály Podpory, Spokojenosti, Zapojení se, Komunikace, Stanovení hranic, Autonomie, Orientace na role. Předpokládáme diskrepance ve výchovných přístupech a předstávách o rodičovské roli mezi jednotlivými kategoriemi rodičů.