Člověk s dg. deprese - komparace psychických fenoménů nemoci na počátku léčby a v remisi - Malinková, Andrea (2007)
V této diplomové práci se zabýváme vztahem mezi depresivní poruchou, osobností a kognitivními a exekutivními funkcemi. Cílem naší práce bylo zjistit, zda po čtyřtýdenní léčbě antidepresivy došlo u pacientů s depresivní poruchou ke zlepšení výkonu ve všech sledovaných kognitivních a exekutivních funkcích oproti stavu na začátku léčby. Za tímto účelem jsme použili baterii neuropsychologických testů. Snažili jsme se také vyjádřit kvalitu pozornosti, neboť může ovlivňovat výkony pacientů v ostatních testech kognitivních a exekutivních funkcí. Též jsme se pokusili postihnout určitý osobnostní profil pacientů trpících depresivní poruchou. Teoretická část pojednává o problematice depresivní poruchy, zahrnující její vymezení, postavení v systému klasifikace, diagnostická kritéria, klinický obraz, kvalitu života jedinců postižených touto poruchou, její průběh, diferenciální diagnostiku, etiopatogenezi a možné metody léčby, včetně psychoterapie. Další kapitoly obsahují pojednání o kognitivních a.