Život s vředovou chorobou gastroduodena - Dřevikovská, Jitka (2007)
Tato bakalářská práce má za cíl zjistit, jak může vředová choroba gastroduodena ovlivnit kvalitu života klienta, jaké je to žít s vředovou chorobou. Teoretická část ozřejmuje nové trendy terapie a pohledy na toto onemocnění. Dále se zde zabývám historii, vývojem, příznaky onemocnění, diagnostikou onemocnění. Zvláštní pozornost věnuji kapitole o terapii, kde kladu důraz na léčebný režim. Těžištěm práce je kvalitativní průzkumové šetření u klientů s diagnostikovanou vředovou chorobou, analýza a interpretace získaných dat poskytují informace o tom, jak klient s touto chorobou vidí svůj současný život, své možnosti do budoucna. Poukazuji na změnu návyků v době relapsu - či návratu onemocnění, zjišťuji povědomí o dietě, léčebném režimu, zajímám se o dodržování rad lékaře. Přesto, že výzkum sumarizuje a člení do skupin, je třeba za každou odpovědí z výzkumu vidět konkrétního respondenta, kterého toto onemocnění „trápí.“ Tato práce by měla být příspěvkem k pochopení situace těchto klientů.