Motivační faktory působící na utváření profesní orientace u žáků základních škol ve Zlínském kraji - Jurášková, Eva (2007)
Otázka profesní orientace u dospívajících je záležitostí jak jedinců samotných, tak i záležitostí celospolečenskou. Volba povolání zásadním způsobem ovlivňuje úspěšnost člověka na jeho profesní dráze a do jisté míry i v celém jeho životě a zároveň ovlivňuje prosperitu celé společnosti. Důležitým momentem je proto prvotní volba povolání, před kterou stojí žáci na konci základní školy. Proto je nezbytné vnímat vzdělávání v jeho celoživotní perspektivě. Široký a odborný základ získaný v rámci dobře zvoleného vzdělání, přispívá k potřebné adaptabilitě a flexibilitě budoucích absolventů na trhu práce. Výslednicí působení všech motivačních činitelů by proto mělo být nejen pozitivní ovlivňování ve prospěch správné volby studia a následně povolání, ale i celková kultivace osobnosti, což vyžaduje velké a poctivé úsilí všech zainteresovaných. Hlavním cílem rigorózní práce je vytyčit hlavní motivační aspekty odrážející se ve výběru povolání, jejich hierarchii a rozsah .