Ochranná opatření de lege lata a de lege ferenda - Řiháková, Lucie (2007)
Tato práce je určena především k objasnění pojmů ochranných opatření, a k jejich uplatnění ve vztahu k současné české právní úpravě, i k právní úpravě teprve připravované. Ochranná opatření jsou, kromě klasických trestů, druhým způsobem trestně právní sankce. Tento způsob rozdělení se nazývá dualismus sankcí. V první kapitole můžeme najít cíle, ukládání a výkon těchto institutů. Historie a také principy, podle nichž jsou ochranná opatření ukládána, jsou zmíněny taktéž.