Evropská sousedská politika - Dóšová, Eva (2007)
Bakalářská práce se zabývá Evropskou sousedskou politikou, která vznikla těsně po posledním rozšířením EU v roce 2004. Je novou iniciativou Evropské Unie ve vztahu k okolním zemím. Politika je velmi ambiciózní a klade si za cíl šířit ve svém okolí prosperitu, stabilitu a bezpečnost. Na základě teoretického rámce Stefana A. Schirma jsou stanoveny tři podmínky: nezbytnost, životaschopnost a adekvátnost,které je nutné splnit, aby Evropská politika sousedství byla skutečným posílením předchozích programů sousedské spolupráce. Cílem práce je tedy zhodnotit, zda politika splňuje předpoklady k úspěšnému dosahování cílů, které si klade.