Geografický informační systém malé obce - Čala, Martin, 1982-; Hofmann, Alois; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2007)
Úkolem této diplomové práce je teoretický návrh struktury a fází tvorby geografického informačního systému (GISu) malé obce. Rozboru, významu a situaci týkající se GIS produktů v České republice se věnuje první část práce. Základní vlastností dnešních GISů jako grafických informačních systémů je spojení grafické informace s informací databázovou. Právě navržení a vytvoření plně funkční geodatabáze, která by maximálně odpovídala stavu objektivní reality, je jedním z podstaných dílčích úkolů práce. Struktura dat v geodatabázi bude ukázkově prezentována v jak komerčním, tak v nekomerčním software. Výsledný komplexní produkt by měl výrazně pomoci obecní samosprávě i občanům obce v rozhodování a vyhledávání dat týkajících se sledovaného území případně jeho nejbližšího okolí.
Main assignment of this master thesis is design of structure and creation stages of geographic information system (GIS) of small village. Firts part of work is focused on importance and situation of GIS products in Czech Republic. Basic character of geographic information systems today is interconnection of graphic information with database information. Design and creation fully functional geodatabase that maximum copy objective reality is one the most important fragment of this master thesis. Data structure in geodatabase will be presented in commercial and also in non-commercial software. Final product should help with decision and with searching information related to village area and its nearest neighbourhood.
Vedoucí práce: Alois Hofmann.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: geografické databáze; geografické informační systémy; geographical databases; geographical information systems; Ratiboř (Vsetín, Česko); Ratiboř (Vsetín, Czechia); diplomové práce