Geografický informační systém malé obce - Čala, Martin, 1982- (2007)
Úkolem této diplomové práce je teoretický návrh struktury a fází tvorby geografického informačního systému (GISu) malé obce. Rozboru, významu a situaci týkající se GIS produktů v České republice se věnuje první část práce. Základní vlastností dnešních GISů jako grafických informačních systémů je spojení grafické informace s informací databázovou. Právě navržení a vytvoření plně funkční geodatabáze, která by maximálně odpovídala stavu objektivní reality, je jedním z podstaných dílčích úkolů práce. Struktura dat v geodatabázi bude ukázkově prezentována v jak komerčním, tak v nekomerčním software. Výsledný komplexní produkt by měl výrazně pomoci obecní samosprávě i občanům obce v rozhodování a vyhledávání dat týkajících se sledovaného území případně jeho nejbližšího okolí.