Veřejný ochránce práv - Klepáčková, Lucie (2007)
Práce se především zabývá ucelenou problematikou ochránce v České republice. Obsahuje důvody vzniku a jeho vymezení z pohledu dělby moci. Instituce Veřejného ochránce práv byla v České republice zřízena zákonem č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv, který jednoznačně vymezuje zejména jeho postavení, oprávnění a povinnosti, působnost, způsob ustanovení, vznik a zánik funkce.