Trestní odpovědnost mládeže - Meisl, Vojtěch (2007)
Platná právní úprava problematiky mládeže, která nabyla účinnosti dne 1.ledna 2004 je obsažena v zákoně č.218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže), v platném znění. Tento zákon upravuje podmínky odpovědnosti za protiprávní činy uvedené v trestním zákoně, kterých se dopustily osoby mladší patnácti let a mladiství, opatření jim za takové činy ukládaná, postup, rozhodování a výkon soudnictví ve věcech mládeže.