Věcná břemena - Kalvodová, Zuzana (2007)
Systematicky jsem práci zaměřenou na analýzu vzniku, změny a zániku věcných břemen rozčlenila do celkem 11 kapitol, z nichž v kapitolách 2. - 7. se věnuji čistě jen této problematice. V druhé kapitole pojem věcné břemeno vymezuji a charakterizuji stručně jeho funkci. Zde poprvé také zmiňuji a přibližuji, dále velmi často používané, výrazy in rem a in personam. Kapitola třetí je věnována přehledu historického vývoje tohoto institutu.