Křivky třetího stupně v rovině - Dostálová, Anna (2007)
Diplomová práce se zabývá křivkami třetího stupně (neboli kubikami) v projektivní a afinní rovině. Popisuje jejich základní vlastnosti, jako singulární a regulární body, tečny, poláry, inflexní body a asymptoty. Dále je v práci provedena detailní projektivní klasifikace kubik a nastíněna afinní klasifikace. V poslední kapitole jsou uvedeny některé známé kubiky a jejich vlastnosti.