Udržitelný rozvoj venkovské krajiny v rozdílných přírodních a sociálních podmínkách - Hruška, Vladan (2007)
Oblasti zkoumání - Hlučínsko a Osoblažsko, se nacházejí v Moravskoslezském kraji, přesto však mají zcela odlišnou historii. Po roce 1742 se obě oblasti vlivem rozdělení Slezska staly součástí jiného státu. Výraznou události se stal také odsun Němců, který zkoumané oblasti postihl odlišnou mírou. Socioekonomický vývoj oblastí pak měnil jejich postavení v rámci sídelního systému. Výsledkem působení těchto akcí a procesů je tak odlišný způsob využívání krajiny v minulosti, dnes a pravděpodobně i v budoucnosti v souvislosti s členstvím České republiky v Evropské unii. Pro budoucí vývoj krajiny je důležitá strategie jejich trvale udržitelného rozvoje, aby jejich vývoj byl harmonický a vyhovoval by všem třem pilířům trvalé udržitelnosti lidské společnosti.