Slovinsko v EU: středoevropské, alpské, středomořské a balkánské rysy v charakteristice státu - Ferda, Jaroslav (2007)
Práce se zabývá otázkou jak se v dnešním Slovinsku projevují vlivy čtyř velkých geografických oblastí, na jejichž rozhraní země leží: alpské oblasti, střední Evropy, Balkánu a Středomoří. V úvodní části je v kontextu historického vývoje slovinského území sledováno, vlivy které z geografických oblastí, byly v jednotlivých obdobích slovinské historie podstatné. Území Slovinska je rozděleno do čtyř regionů, pro které je charakteristická převaha vlivů z jedné ze čtyř uvedených oblastí. Jádrem práce je empirická analýza základních dat o obyvatelstvu a hospodářství slovinských občin na počátku 21. století. Pomocí statistických metod (analýza rozptylu) je sledováno, zda se socioekonomické charakteristiky občin uvnitř jednotlivých regionů významně odlišují od dalších tří regionů, tedy zda odlišné historické vlivy zůstávají pozorovatelné i v současné socioekonomické struktuře slovinské společnosti.