Obraz Romů v televizním zpravodajství příklad mediální konstrukce reality - Sedláková, Renáta, 1976- (2007)
Výzkum analyzuje hlavní zpravodajské relace České televize - Události a komerční stanice Nova - Televizní noviny odvysílané v kalendářním roce 2000. Vychází z teorie mediální konstrukce reality, kulturálního pojetí reprezentace a navazuje na šetření zaměřená na prezentaci etnických menšin a Romů v evropských i českých médiích. Pomocí obsahové analýzy autorka zmapovala sdělení s romskou tematikou, identifikovala zpravodajské hodnoty, které odvysílané zprávy odrážejí, a analyzovala citované informační zdroje. V kvalitativní části se zaměřila na tematické rámce, do kterých novináři zprávy o Romech ukotvují. Podrobně analyzuje jednotlivá sdělení zařazaná do pěti základních tematických rámců: kriminalita, migrace, sociálníproblematika, kultura a historie a diskuse o rasismu. Výzkum se soustřeďuje na obecné rysy prezentace zkoumané menšiny, upozorňuje na znaky zpravodajství (fragmentarizace, dramatizace, bulvarizace.