Effects of social policy on the labour markets - Kulhavý, Václav; Sirovátka, Tomáš, 1950-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2007)
Tato disertační práce se zabývá hlavními makro-efekty sociální politiky na to, jak funguje trh práce, za předpokladu, že dochází k posunům k pobídkovosti na trhu práce. Hlavní výzkumná otázka tedy zní: “Jaká je schopnost sociální politiky při zohlednění přinucujících principů vysvětlit její efekty na trh práce (jak zamýšlené, tak očekávané)?“ Text má tři cíle: hlavní cílem je statistická analýza efektů sociální politiky na trh práce na základě srovnání sociálních výdajů a faktorů popisujících trh práce z hlediska zaměstnanosti, flexibilních pracovních míst a nezaměstnanosti, na základě srovnání efektů institucí čtyř hlavních režimů sociálního státu. Druhým cílem je evaluace teoretických (normativních) přístupů, které vedou k realizaci samotné politiky stejně jako vytváří veřejný diskurz o legitimitě. Zde se jedná o rozbor teorií vycházejících z různých hodnotových přístupů. Třetí aspirací je metodologický rozbor možností uchopení analýzy tohoto problému, z čehož vychází seznam empirick.
The thesis deals some main macro effects of the social policy under the assumption of the coercion on the labour market. The main question is therefore as follow: What is the explanatory power of social policy in respect of its coercive (intended and empirical) effects on the labour market? There are three objectives of the text whereby the first is the statistical analysis of the effects of social policy on the labour market in various welfare state regimes. The second main point of the thesis concerns the evaluation of the theoretical approaches. This is a disputation of the theories based on the evidence of various approaches. The third goal regards the disputation of the methodological problems. I derive a set of empirical indicators of social policy shifts that are not empirically developed in the text. Theoretical analysis brings me to the problem of the core mechanisms that are only evaluated through qualitative analysis. Although no clear patterns based on welfare regimes can .
Vedoucí práce: Tomáš Sirovátka.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: politika zaměstnanosti; sociální politika; trh práce; labor market; manpower policy; social policy; disertace