Effects of social policy on the labour markets - Kulhavý, Václav (2007)
Tato disertační práce se zabývá hlavními makro-efekty sociální politiky na to, jak funguje trh práce, za předpokladu, že dochází k posunům k pobídkovosti na trhu práce. Hlavní výzkumná otázka tedy zní: “Jaká je schopnost sociální politiky při zohlednění přinucujících principů vysvětlit její efekty na trh práce (jak zamýšlené, tak očekávané)?“ Text má tři cíle: hlavní cílem je statistická analýza efektů sociální politiky na trh práce na základě srovnání sociálních výdajů a faktorů popisujících trh práce z hlediska zaměstnanosti, flexibilních pracovních míst a nezaměstnanosti, na základě srovnání efektů institucí čtyř hlavních režimů sociálního státu. Druhým cílem je evaluace teoretických (normativních) přístupů, které vedou k realizaci samotné politiky stejně jako vytváří veřejný diskurz o legitimitě. Zde se jedná o rozbor teorií vycházejících z různých hodnotových přístupů. Třetí aspirací je metodologický rozbor možností uchopení analýzy tohoto problému, z čehož vychází seznam empirick.