Práh bolesti a horolezectví - Vičar, Michal, 1985-; Šipula, Miroslav, 1975-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2007)
Abstrakt: K teoretické části Má práce je na téma horolezectví a bolest. Domnívám se, že v důsledku horolezecké činnosti se mění dolní práh bolesti u jedince. Vycházím z pojmů především kognitivně-behaviorální školy. Předpokládám, že zde dochází k latentní desenzibilizaci a habitualizaci zapříčiněné opakovaným stykem s bolestivými podněty. V důsledku kontaktu s těmito podněty se mění výše adaptační úroveň jedince a tedy jeho vnímání bolesti. Teoretická část se zabývá především těmito koncepty: dimenze horolezeckého sportu, habitualizace, desenzibilace, adaptace, motivace, aspirace, flow efekt, latentní učení, vnímání bolesti, práh bolesti, změna ve vnímání bolesti, možnosti tlumení bolesti, možnosti měření bolesti. K výzkumné části: -Hlavní hypotézou mého výzkumu je: Čím intenzivněji se jedinec věnuje horolezectví, tím vyšší má dolní práh bolesti. -Intenzitu provozování horolezectví shrnuje koeficient intenzity bolesti (v práci se objevuje především pod zkratkou KIB). -Sumarizuje množství bolestivých podnětů. Je tvořen pěti faktory, které byli vybrány pětičlennou expertní skupinou.
Abstracts: About theoretical part The topic of my study is rock climbing and pain. In my opinion, as a result of practicing rock climbing, the bottom pain threshold changes. I am using terms of the cognitive-behavioral paradigm, therapy. I expect, that latent desensitization and habituation caused by repeating of pain stimulus, takes place. As a result of contact with these stimuli, the adaptation level of pain changes. Theoretical part deals mostly with these concepts: dimensions of rock climbing, habituation, desensitization, adaptation, motivation, aspirations, flow effect, latent learning, feeling of pain, pain threshold, change in feeling of pain, possibilities to diminish pain, possibilities of measuring of pain. About investigative part Main hypothesis of my research is: If person decides to do rock climbing with higher intensity, as a consequence he has higher bottom pain threshold. The intensity of doing of rock climbing is described by the coefficient (KIB). It summarizes the amount of pain stimuli. It is made out of five factors, which has been chosen by the five-member expert group.
Vedoucí práce: Miroslav Šipula.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: bolest; horolezci; horolezectví; psychologie; mountaineering; mountaineers; pain; psychology; bakalářské práce