Teologie C.S. Lewise. Vybrané problémy - Tomeš, Martin (2007)
Práce, nazvaná Teologie C.S. Lewise. Vybrané problémy, je zaměřena na analýzu vybraných problémů Lewisova teologického díla, které pak zkoumá v kontextu jeho tvorby beletristické. Pokouší se postihnout dílo C.S. Lewise jako náboženský fenomén. V centru její pozornosti je Lewisovo pojetí křesťanství, analýza jeho vidění Boha, Trojičního učení, Ježíše Krista a pojetí mýtu. Dále zkoumá vztah mýtu náboženského a literárního, zvláště rozbor jeho aplikací v tvorbě C.S. Lewise, konkrétně Letopisech Narnie. Práce je rozvržena do dvou částí: V první části se studie věnuje Lewisovu dílu teologickému a apologetickému, druhá část se pak zabývá analýzou Lewisova beletristického díla.