Vztah mezi tvořivostí pubescentů a některými faktory rodinného prostředí - Trojanová, Lucie (2007)
Studie se zaměřuje na vztah mezi figurální a verbální tvořivostí pubescentů a jejich rodinným prostředím - jeho subjektivní percepcí a základními charakteristikami (pořadí narození pubescenta, počet sourozenců, věk a stupeň vzdělání rodičů). Výzkum byl realizován na vzorku 132 žáků základních škol ve věku 12-17 let. Figurální tvořivost jsme měřili Urbanovým figurálním testem tvořivého myšlení TSD-Z (Urban, Jellen, Kováč, 2003), verbální tvořivost námi modifikovaným subtestem Věty z Analytické testu inteligence (Meili, Smékal, 1972). Rodinné prostředí jsme posuzovali Škálou rodinného prostředí (Hargašová, Kollárik, 1986). Slabé korelace se prokázaly mezi percipovanou orientací rodiny na úspěch a verbální tvořivostí a organizací rodiny a figurální tvořivostí. Dále se prokázala souvislost mezi pořadím pubescentova narození a počtem jeho sourozenců a figurální tvořivostí. S výkonem v testu TSD-Z koreloval výkon v subtestu Věty. Prokázal se také mezipohlavní rozdíl ve vnímání jednoho.