Zraková ostrost - Kříž, Pavel, 1984- (2007)
Anotace Zraková ostrost Tato práce se zabývá zjišťováním zrakové ostrosti, jejím významem a poklesem. Vlivy ovlivňující zrakovou ostrost jsou shrnuty především v první části. Dále jsou rozepsány metody pro zjištění visu, objektivní a subjektivní. V části subjektivního zjištění visu je uvedeno kritérium rozlišení optotypových znaků, různé druhy optotypů a metodika vyhodnocení vyšetření. Při zjištění visu je třeba zajistit ideální podmínky, kvalitní osvětlení, kontrast mezi znakem a pozadím i dostatečnou vzdálenost. Význam zrakové ostrosti je velký, proto se s jeho získáváním setkáváme v každé oftalmologické a optometrické praxi. Při evidenci zrakové ostrosti můžeme případně zjistit náhlý pokles, který může mít patologickou příčinu. Při korekci ametropií lze pomocí zjištěného visu určit přibližnou hodnotu axiální refrakce a tak urychlit vyšetření. Poslední část práce je věnována trvale snížené zrakové ostrosti a její korekcí pomocí optických pomůcek. Vlivem různých onemocnění může do.