Antioxidační účinky ovoce a zeleniny : bakalářská práce v oboru výživa člověka - Cabálková, Iva, 1984- (2007)
Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před negativnínm působením volných radikálů. Řadí se sem například singletový kyslík, superoxid, peroxylové a hydroxylové radikály či hydroxynitrit. Nerovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály vede k oxidačnímu stresu, jehož následkem je poškození buněk. Oxidační stres je spojován se vznikem rakoviny, stárnutím, aterosklerózou, ischemickým chorobám či neurodegeneratvním onemocněním. Odhaduje se, že 30 procent ze všech nádorových onemocnění lze ovlivnit životním stylem a samotnými stravovacími návyky.Ovoce a zelenina obsahují řadu antioxidantů a bioaktivních látek, proto jejich konzumace hraje důležitou roli v ochraně zdraví člověka.