Nutriční aspekty zubního zdraví - Lukáčová, Irena (2007)
Tato bakalářská práce pojednává o nutriční aspektech vzniku, dalšího vývoje a prevence nejčastějších zubních onemocnění v populaci, kterými jsou zubní kaz, zubní eroze a chronické zánětlivé choroby parodontu. Je tematicky rozdělena do několika částí. V první části se zabývám poznatky o procesu kariogeneze obecně, o roli jednotlivých souvisejících faktorů s důrazem na výživu a o možnostech prevence jak z hlediska nutričního, tak z hlediska různých metod fluoridace a dentální hygieny. Druhá část práce se týká objasnění vzniku a rozvoje zubní eroze. Zaměřila jsem se na její hlavní etiologický faktor - kyseliny endogenní a především exogenní, a na rizikové chování, které představuje nadměrná a častá konzumace kyselých nápojů a potravin. Poslední část krátce pojednává obecně o gingivitidě a parodontitidě a o možnostech jejich prevence z hlediska výživy, které je však omezené a soustředí se pouze na podporu individuální imunitní odpovědi.