Optické a oftalmologické přístroje - Kopáčová, Pavlína; Richter, Jan; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2007)
Tato práce se zabývá problematikou optických a oftalmologických přístrojů. Z hlediska rozsáhlosti tématu jsem se zaměřila na přístrojové vybavení vyšetřovny, glaukomové poradny a diabetologické poradny. Po úvodu jsou popsány základní přístroje ve vyšetřovně, spolu s principy vyšetření. Glaukomová poradna se zabývá speciálními vyšetřeními, které nám umožňují diagnostiku glaukomu. Dále popisuji diabetologickou poradnu s jednotlivými typy vyšetření diabetické retinopatie. Na závěr jsem zařadila kapitolu laserů, které jsou nedílnou součástí léčby těchto onemocnění.
This work deals with problems optical and oculistic apparatuses. In light of extensiveness subject I locate on instrumentation investigated, glaucosuria consulting room and diabetic consulting room. Basic apparatus in investigative are circumscribed after introduction, in conjunction with principles investigation. Glaucosuria consulting room deals with special investigations that us make possible diagnostics glaucomatous. Further is circumscribed diabetic consulting room with individual description investigation of diabetic rethinopaty. Lastly I describe chapter about lasers, that are integral part of treatment these disorders.
Vedoucí práce: Jan Richter.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007.
Keywords: glaukom; oftalmoskopie; optika a fotonika; štěrbinová lampa; bakalářské práce