Problematika suchého oka - Mráčková, Eva; Jurečka, Tomáš, 1972-; Masarykova univerzita. Klinika nemocí očních a optometrie (2007)
Tato práce se nazývá Problematika suchého oka. Pojednává o syndromu suchého oka a jeho léčbě. Syndrom suchého oka je jeden z nejčastějších problémů léčených oftalmologem. Existuje velké množství příčin. Jde o poruchu slzného filmu a následné změny epitelu rohovky a spojivky. Jednou z nejběžnějších příčin je proces stárnutí, dále také prostředí, ve kterém se pacienti pohybují, ale i nošení kontaktních čoček. Syndrom suchého oka je vkládán do souvislosti s jinými onemocněními - Sjögrenův syndrom, diabetes mellitus, Parkinsonova choroba. Součástí diagnózy jsou sekreční a jiné testy. Léčba je cílená.
This thesis is called “Problems of Dry Eye Syndrome”. It concerns Dry Eye Syndrome and its treatment. Dry Eye Syndrome is one of the most frequent problem treated with opthalmologist. There is a lot of causes. It is a disorder of the tear film and resulting changes of corneal epithelium and conjunctiva. One of the most common cause is an aging process, envinroment, in which patients stay and wearing contact lenses. Dry Eye Syndrome is connected with other disorders - Sjogren Syndrome, diabetes mellitus, Parkinson’s disease. The parts of diagnosis are secretion and other tests. The treatment is targeted.
Vedoucí práce: Tomáš Jurečka.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007.
Keywords: kontaktní čočky; rohovka; xeroftalmie; contact lenses; cornea; xerophthalmia; bakalářské práce