Problematika suchého oka - Mráčková, Eva (2007)
Tato práce se nazývá Problematika suchého oka. Pojednává o syndromu suchého oka a jeho léčbě. Syndrom suchého oka je jeden z nejčastějších problémů léčených oftalmologem. Existuje velké množství příčin. Jde o poruchu slzného filmu a následné změny epitelu rohovky a spojivky. Jednou z nejběžnějších příčin je proces stárnutí, dále také prostředí, ve kterém se pacienti pohybují, ale i nošení kontaktních čoček. Syndrom suchého oka je vkládán do souvislosti s jinými onemocněními - Sjögrenův syndrom, diabetes mellitus, Parkinsonova choroba. Součástí diagnózy jsou sekreční a jiné testy. Léčba je cílená.