Úloha výživy v prevenci nemocí oka - Slyšová, Katarína (2007)
Tato bakalářská práce pojednává o vztahu výživy a o nemocech oka, které mohou vést až k oslepnutí. Rozebírá věkem podmíněnou makulární degeneraci, kataraktu (u těchto dvou onemocnění se výživové ovlivnění jeví jako vhodná preventivní strategie), dále stručněji diabetickou retinopatii, glaukom (u těchto dvou onemocnění má hlavní vliv kompenzace diabetu a nitrooční tlak, ale byly provedeny studie ohledně možného výživového ovlivnění), a oční nemoci způsobené deficitem vitaminů-šeroslepost (s ní se setkáme spíše v rozvojových zemích) a alkohol-tabáková amblyopie (jako následek u alkoholiků).