Fytosteroly - Šplíchalová, Irena (2007)
Fytosteroly jsou přírodní složky vyskytující se ve všech potravinách rostlinného původu. Nejhojněji se v potravinách vyskytuje sitosterol, kampesterol a stigmasterol. V lidské stravě jsou hlavním zdrojem fytosterolů rostlinné tuky a oleje. Západní strava poskytuje denně přibližně 200 - 300 mg. Dřívější práce publikují snížení krevní hladiny celkového a LDL-cholesterolu o10% a 10-15% do tří týdnů při konzumaci 2 g/d rostlinných sterolů. Během studií nedošlo k signifikantnímu snížení koncentrací HLD-cholesterolu a triglyceridů. Bylo prokázáno snížení rizika rakoviny prsu, vaječníků a žaludku fytosterolů. Studie neprokázaly spojení rizika rakoviny prostaty a kolonu s konzumací rostlinných sterolů nebo stanolů. Sérové koncentrace karotenoidů jako je alfa a beta karotenu a lykopenu snížily s vysokým příjmem rostlinných sterolů, liposolubilní vitaminy A, D a E nejsou podobně ovlivněny. Negativní účinky nekoncentraci jistých karotenoidů mohou být vyváženy zvýšením příjmu ovoce a zeleniny.