Sexismo en el español y el checo desde el punto de vista léxico-semántico - Kotoučová, Martina (2007)
Práce se zabývá otázkou sexismu v českém a španělském jazyce z pohledu lexiko-sémantického. Na základě prací věnovaných tématu lexikálního sexismu českých a španělských autorů vznikla tato komparativní studie, jejíž cílem je podtrhnout důležitou úlohu jazyka v boji za rovnost všech, cíl stanovený Evropským parlamentem a Komisí jako klíčový pro rok 2007. Text je organizován do dvou částí. Úvodní část je teoretického charakteru a jsou v ní představeny důležité pojmy vztahující se k tématu, které představují vstup do fenoménu sexismu a rodu v širším společenském kontextu. Taktéž nebylo možné vynechat téma feministických teorií, které výrazně přispěly k lingvistické analýze z pohledu rodu. Nicméně vzhledem k tomu, že analýze je podroben právě sexismus lingvistický je nutné zdůraznit rozdíl mezi sociálním sexismem a lingvistickým sexismem a zároveň mezi rodem sociálním a pohlavím a mezi rodem gramatickým a pohlavím, což jsou klíčové otázky analýzy takového charakteru. Praktická část je věno