Zdroje inulinu v potravě a jeho dietetický význam - Šebestová, Eva; Šimůnek, Jan, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav preventivního lékařství (2007)
Inulin je polysacharid složený z jednotek fruktózy. Inulin je zasobní polysacharid některých rostlin, nejvíce je obsažen v rostlinách z čeledi hvězdicovitých(Asteraceae). Inulin odolává enzymům gastrointestinálního traktu, je metabolizován až bakteriemi tlustého střeva. Pro své charakteristické vlastnosti je inulin přidáván do některých druhů potravin a tím snižuje jejich energetickou hodnotu. Inulin se chová jako rozpustná vláknina.
Inulins are polymers mainly comprised of fructose. Inulins are group of naturally occuring polysacharides produced by many types of plants, such as plants of Compositae family. Inulin is indigestible by the human enzymes. It is only in the colon that bacteria metabolise inulin. Inulin is used increasingly in food, because of unusual nutritional characteristics. Nutritionally, it is considered a form of soluble fibre.
Vedoucí práce: Jan Šimůnek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007
Keywords: fruktany; inulin; prebiotika; Fructans; Inulin; Prebiotics; bakalářské práce