Zdroje inulinu v potravě a jeho dietetický význam
Inulin je polysacharid složený z jednotek fruktózy. Inulin je zasobní polysacharid některých rostlin, nejvíce je obsažen v rostlinách z čeledi hvězdicovitých(Asteraceae). Inulin odolává enzymům gastrointestinálního traktu, je metabolizován až bakteriemi tlustého střeva. Pro své charakteristické vlas...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2007
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/72405/lf_b/ |
Shrnutí: | Inulin je polysacharid složený z jednotek fruktózy. Inulin je zasobní polysacharid některých rostlin, nejvíce je obsažen v rostlinách z čeledi hvězdicovitých(Asteraceae). Inulin odolává enzymům gastrointestinálního traktu, je metabolizován až bakteriemi tlustého střeva. Pro své charakteristické vlastnosti je inulin přidáván do některých druhů potravin a tím snižuje jejich energetickou hodnotu. Inulin se chová jako rozpustná vláknina. Inulins are polymers mainly comprised of fructose. Inulins are group of naturally occuring polysacharides produced by many types of plants, such as plants of Compositae family. Inulin is indigestible by the human enzymes. It is only in the colon that bacteria metabolise inulin. Inulin is used increasingly in food, because of unusual nutritional characteristics. Nutritionally, it is considered a form of soluble fibre. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Jan Šimůnek |
Fyzický popis: | 55, [8] l. |