Zdroje inulinu v potravě a jeho dietetický význam

Inulin je polysacharid složený z jednotek fruktózy. Inulin je zasobní polysacharid některých rostlin, nejvíce je obsažen v rostlinách z čeledi hvězdicovitých(Asteraceae). Inulin odolává enzymům gastrointestinálního traktu, je metabolizován až bakteriemi tlustého střeva. Pro své charakteristické vlas...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Šebestová, Eva (Autor práce)
Další autoři: Šimůnek, Jan, 1954- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2007
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/72405/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Inulin je polysacharid složený z jednotek fruktózy. Inulin je zasobní polysacharid některých rostlin, nejvíce je obsažen v rostlinách z čeledi hvězdicovitých(Asteraceae). Inulin odolává enzymům gastrointestinálního traktu, je metabolizován až bakteriemi tlustého střeva. Pro své charakteristické vlastnosti je inulin přidáván do některých druhů potravin a tím snižuje jejich energetickou hodnotu. Inulin se chová jako rozpustná vláknina.
Inulins are polymers mainly comprised of fructose. Inulins are group of naturally occuring polysacharides produced by many types of plants, such as plants of Compositae family. Inulin is indigestible by the human enzymes. It is only in the colon that bacteria metabolise inulin. Inulin is used increasingly in food, because of unusual nutritional characteristics. Nutritionally, it is considered a form of soluble fibre.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jan Šimůnek
Fyzický popis:55, [8] l.