Vražedný cholesterol ? : aktuální upřesnění poznatků o významu cholesterolu a možnostech jeho ovlivňování - Krumpochová, Jana (2007)
Vysoká hladina cholesterolu v krvi zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční a dalších kardiovaskulárních onemocnění. První kapitoly zahrnují obecné poznaty o cholesterolu a jeho metabolismu. Další kapitoly seznamují s poruchami lipidového metabolismu a aterosklerózou. Kapitola šestá se zabývá vlivem snížení cholesterolu na ischemickou chorobu srdeční. Kapitola sedmá se zabývá vztahem cholesterolu k Alzheimerově chorobě. Kapitola osmá pojednává o vzniku cholesterolových konkrementů. Další kapitola se zabývá složkami potravin, které ovlivňují hladinu cholesterolu. Poslední kapitola zahrnuje potraviny, které se významně podílejí v prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění.