Zdravotní dopad konzumace interesterifikovaných roztíratelných jedlých tuků - Karmasin, Karel (2007)
Tato práce se zaměřuje na shromáždění informací týkajících se vlivu struktury triacylglycerolu na následný metabolismus lipidů v těle. Zvýšená pozornost bude věnována především metodě interesterifikace tuků (resp. olejů), dochází při ní k redistribuci či záměně mastných kyselin na molekule triacylglycerolu, tzn. mění se jejich zastoupení nebo pozice v rámci této molekuly. Tento postup vede k získáni tuku s polotuhou konzistencí. U takto vyrobených tuků není zcela znám zdravotní dopad na konzumenta.Tato metoda je v současné době používána výrobci při výrobě roztíratelných jedlých tuků (tzv. margarínů).