Vitaminy D a K - Grossmannová, Lenka; Matějová, Halina, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav preventivního lékařství (2007)
Cílem této bakalářské práce je podat ucelené informace o vitaminech D a K a o jejich vztahu k některým onemocněním, která pramení z jejich nedostatku nebo nadbytku. První kapitoly popisují obecně celou skupinu vitaminů, jejich funkce v lidském organismu, zdroje a adekvátní příjem. Další kapitola se zabývá samotným vitaminem D a jeho působením na onkologická onemocnění, obezitu, autoimunitní onemocnění, psoriázu a další. Následuje kapitola věnovaná vitaminu K a jeho spojení s často diskutovanou antikoagulační léčbou. Jsou zde rozebrány skupiny vhodných a nevhodných potravin při užívání antikoagulancií, systém výměnných jednotek a návrh jídelníčku společně s alternativami jeho úprav. Závěrečné kapitoly jsou věnovány ztrátám vitaminů při jejich kulinárním zpracování a roli vitaminů v intenzivní péči.
The aim of this bachelor work is to provide solid information about vitams D, K and about their connection with some ilnessess which come from thier lack of abundance. First chapter describes the whole group of vitamins in general, their functionallity in the human body, sources of those vitamins and its equal income. The next chapter deals with vitamin D and its influence on oncologic illnesses, obesity and autoimunit ilnesses, psoriasus and the other illnesses. Then chapter about vitamin K follows and its connection with anticoagulac therapy which is discussed very often last days. The groups of appropriate and inappropriate foodstuffs when using anticoagulance are described here, the way of unit exchange, menu design togehter with its preparation alternatives. The final chapters are dedicated to vitamins lose during preparation for cooking and the key roles in the intesive care.
Vedoucí práce: Halina Matějová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007.
Keywords: antikoagulancia; maligní nádorová onemocnění; vitamin D; vitamin K; výživové doporučené dávky; cancer; Anticoagulants; Recommended Dietary Allowances; Vitamin D; Vitamin K; bakalářské práce; bachelor's theses