Vitaminy D a K - Grossmannová, Lenka (2007)
Cílem této bakalářské práce je podat ucelené informace o vitaminech D a K a o jejich vztahu k některým onemocněním, která pramení z jejich nedostatku nebo nadbytku. První kapitoly popisují obecně celou skupinu vitaminů, jejich funkce v lidském organismu, zdroje a adekvátní příjem. Další kapitola se zabývá samotným vitaminem D a jeho působením na onkologická onemocnění, obezitu, autoimunitní onemocnění, psoriázu a další. Následuje kapitola věnovaná vitaminu K a jeho spojení s často diskutovanou antikoagulační léčbou. Jsou zde rozebrány skupiny vhodných a nevhodných potravin při užívání antikoagulancií, systém výměnných jednotek a návrh jídelníčku společně s alternativami jeho úprav. Závěrečné kapitoly jsou věnovány ztrátám vitaminů při jejich kulinárním zpracování a roli vitaminů v intenzivní péči.