Strabismus - Horká, Daniela (2007)
Zrak je nejdůležitějším z našich pěti smyslů. Na rozdíl od ostatních smyslů, které jsou vyvinuty od narození, trvá vývoj vidění mnohem déle. Je to dáno tím, že vidíme mozkem, jehož předsunutou částí je v oku sítnice. Třebaže se dítě narodí se zdravým mozkem, musí se vidění naučit. Zdravému dítěti trvá 7-8 let než získá kvalitní binokulární vidění, což je komplikovaný a komplexní proces, který umožňuje vidět předmět pozorovaný oběma očima jako jeden smyslový vjem. Zasáhne-li do vývoje binokulárního vidění nějaká porucha, normální vývoj se přeruší a dále pokračuje patologicky (viz. kapitola 3). Strabismus neboli šilhání je porucha zrakové funkce, která se navenek projevuje asymetrickým postavením očí a je spojena s poruchou binokulárního vidění v prostoru (kapitola 4,5,6). Snaha o obnovení porušeného binokulárního vidění, o správnou motilitu a postavení očí se nazývá ortoptika (v kapitole 5). Amblyopie je funkční stav oka, jehož zraková ostrost se pohybuje mezi n.