Barevné vidění - Holišová, Klára (2007)
Barevné vidění je schopnost rozlišit světelné podněty podle jejich vlnové délky. Různé smyslové a vrozené procesy se spojují, aby mohl vzniknout zrakový vjem. Již s prvními minutami našeho života vnímáme spíše než tvary a detaily právě barvy. Více než 70% našeho smyslového vnímání tvoří zrak a ony k němu bezesporu patří. Neschopnost rozeznávání barev, byť jen částečná, může život silně ochudit. Spolupráce fyzikálních efektů světla a předmětu, fyziologická reakce zrakového orgánu a psychologický kontext barevného vjemu, to vše nám umožňuje vidět svět kolem nás, a tedy ovlivňuje náš vztah a postoj k okolí.